Kvinde med gråt sundt hår

Androgenic Alopecia

Hvad er Androgenic Alopecia?

Androgenic alopecia hos kvinder kaldes også kvindemønsterhårtab. Det er en af de mest udbredte hårtabsstilstande hos kvinder. Det er kendetegnet ved en diffus udtynding af håret i hovedbunden. Androgenic alopecia rammer yngre kvinder, og det bliver mere markant med alderen.

Mens genetisk udtynding og skaldethed er mere almindelig hos mænd, lider tusindvis af kvinder i Danmark af kvindemønsterhårtab. Effekten på kønnene er dog forskellig. Hvor mænd oplever en skaldet isse og/eller vigende hårgrænse, oplever kvinder med kvindemønsterhårtab som regel en diffus udtynding i hovedbunden, eller på issen.

Kvindemønsterhårtab sætter normalt ind i 30 års alderen, men også ned til 20 års alderen eller tidligere. Det tyndere hår bliver mere tydeligt i 40 års alderen og mere markant i overgangsalderen. I 50 års alderen har halvdelen af kvinder oplevet nogen udtynding i hårbunden forårsaget af kvindemønsterhårtab eller andre tilstande, som Diffust Hårtab eller Telogen Effluvium.

Kvindemønsterhårtab opleves som regel som en generel udtynding - to hår, hvor der før var fem, snarere end et skaldet område på hovedbunden som hos mænd. Kvinder kan dog også opleve Vigende Hårgrænse. Forbigående tilstande som graviditet, medicinering, kostændring eller stress kan forårsage hårtab, men 70% af de kvinder der oplever dette, kan tilskrive det Androgen Alopecia (kvindemønsterhårtab). Tegn og symptomer på kvindemønsterhårtab er en generel udtynding af håret i hovedbunden og et moderat hårtab på issen, eller ved hårgrænsen.

Inde i de follikler, som rammes af kvindemønsterhårtab, omdannes det biologisk aktive testosteron af et enzym, til det langt mere potente hormon kaldet ‘dihydrotestosteron’. Dette kraftfulde hormon hæmmer de metabolismen i de genetisk præ-disponerede hårceller, hvilket medfører en gradvis proces henimod finere, svagere hår, da folliklen fortsætter med at krympe. Til sidst dør disse hårsække og leder til permanent skaldethed. Hos kvinder, sammenlignet med mænd, er det langt sjældnere at der opstår decideret skaldede områder, selvom hårudtynding kan blive meget fremskreden på toppen af hovedbunden, som vist på billedet.

Udtyndingsprocessen ved kvindemønsterhårtab

I takt med at man ældes, bliver nogle hårsække mindre og mindre pga en kombination af arvelighed, hormonel påvirkning og naturlig ældning. Dette hindrer håret i sin almindelige vækstcyklus. Ved kvindemønsterhårtab, bliver hårsækkene gradvist mindre og den periode håret vokser, reduceres. hvert hår bliver derfor finere og kortere for hver hårvækstcyklus. Det er udbredt for kvinder at bemærke at hårtabet vokser i omfang, eller at deres hestehale bliver mindre tæt, som de første tegn på hårtab.

Hormonelle forandringer og kvindemønsterhårtab

Hormonelle forandringer er en udbredt årsag til hårtab hos kvinder, der kan udmunde i kvindemønsterhårtab. Efter en graviditet eller ophør af p-piller, oplever mange kvinder hårudtynding i varierende grad, som oftest dog forbigående.

Under en graviditet forekommer hormonelle forandringer, som skubber flere hårsække ind i vækstfasen end normalt. To til tre måneder efter fødslen vender den almindelige hårvækstcyklus tilbage og mange hårsække går i hvilefasen, hvilket medfører et større hårtab end normalt. Konsekvensen er, at den nybagte mor vil se en del hår i børsten og badet. Det er som regel en forbigående tilstand, hvor det overdrevne hårtab stopper, når hormonbalancen i kroppen er genetableret, ca seks måneder efter fødslen. Hvis tilstanden ikke ændrer sig efter seks måneder, kan det være ensbetydende med kvindemønsterhårtab, maskeret af selve fødslen.

Vi behandler kvindemønsterhårtab med velykket resultat

Kvindemønsterhårtab en af de bedst egnede hårtabstilstande til behandling for kvinder, og er også den mest udbredte. Vi sikrer over 60% succesrate for genvækst, hvor de resterende 40% vil opleve en stabilisering og et langsommere hårtabsrate. Du kan se vore patienters udvikling under fanen resultater på hjemmesiden. Der er yderst effektive behandlinger tilgængelige imod kvindemønsterhårtab. Bemærk at resultaterne kan variere og ikke kan garanteres.